דפים

יום רביעי, 26 במאי 2010

שלושה מושגיים יסודיים של התנועה במרחב

התנועה במרחב
שלושה מושגים יסודיים של התנועה במרחב :
המרחב האישי – מתבטא במרחב סביב הגוף בו יכול האדם להגיע על ידי הנעת איבריו לכל נקודה ללא תזוזה מהבסיס עליו הוא נמצא. (הבסיס הוא חלק הגוף נושא משקל הגוף, בעמידה-כפות הרגליים, בשכיבה-הגב, בישיבה-העכוז וכפות הרגליים). זהו המרחב העוטף את חלקי הגוף מכל הכיוונים ובמרחבי הביניים. המרחב הרחוק הוא זה שניתן להגיע אליו תוך פשיטת איברים.
הכרת גבולות המרחב האישי חשובה לאומדן מרחקים, שמירה על בטיחות ולהכרת היכולת האישית הריאלית. ככל שיש תפיסה ריאלית יותר של גבולות הגוף, כן יתפקד האדם טוב יותר בשמירה על בטיחותו. הכרת המרחב האישי על פרטיו, משמשת נקודת מוצא להכרת המרחב הכללי.
המרחב האישי הנייד - המרחב המלווה את האדם לכל מקום אליו הוא נע. זוהי הטריטוריה הפרטית בה תחושת האדם טובה, הוא שולט בה והיא מאפשרת חופש תנועה בכל האיברים על פי רצונו. חדירה לטריטוריה זו, על ידי אדם לא קרוב ואהוד ולתקופה לא מוגבלת, תיצור תחושת לחץ ומוגבלות.
נקודת המוצא להתייחסות במרחב היא האדם עצמו. במרחב האישי הנייח אין משמעות לנעשה מחוץ לתחומיו, למרות המפגש עם המרחב הכללי- אין התייחסות אליו.
המרחב הכללי - מוגדר כאין סוף לגבי האדם הקטן ההולך לאיבוד בתוכו, אלא אם כן יאחז לשם התמצאות בו, בחפצים הנמצאים בו ומאפשרים הגבלתו. תפיסת חפצים אלה תלויה בחושיו.
במרחב כללי, שלא כמו במרחב האישי, אין התייחסות לבודד אלא ליחסים שבין הגופים השונים במרחב. יחסים אלה יכולים להתבטא במושגי רמות שונים, במושגי כיוונים שונים מוסכמים ולפי שושנת הרוחות במושגי מסלולים ה"מצוירים" על ידי תנועתם של גופים במרחב ובמושגי יחס כמו: בין, מעל, מתחת, בתוך, קרוב אל, רחוק מ, ליד וכולי.
בתנועה במרחב נענה על השאלה: לאן הגוף נע?
הכרת היחסים בין החפצים לבינו ובין החפצים לבין עצמם במרחב הכללי, הכרת אפשרויות התנועה במרחב זה על יסוד הכרתם במרחב האישי, מאפשרת ניעות בטוחה לשם סיפוק סקרנות ולמידה ועל ידי מניפולציה וחופש תנועה מרבי, כלומר, חשיפה מרבית לגירויים חדשים לבקרים.
לסיכום, העיסוק במרחב האישי ללא התקדמות מאפשרת תנועה מוגבלת בלבד, היא תנועת אברי הגוף השונים. לכן כשמדובר בלימוד על ידי תנועה, אנו יוצאים אמנם מהכרת פרטי המרחב האישי, אך משלבים בשלב מוקדם של הלימוד את הכרת המרחב הכללי באותם מושגים (קרוב, רחוק, למעלה, למטה), החל מהכרת המרחב סביב חפץ נייח אחד והיחסים בינו לבינינו, הכרת היחסים בינינו לבין מספר חפצים או גבולות נייחים ונעים במרחב עד להכרת היחסים בין חפצים וגבולות במרחב ללא התחשבות במקומנו כנקודת המוצא להתמצאות במרחב (לנצר, גלאור, שובל, 1984.).

מיומנויות התנועה

מיומנויות התנועה:
1. יציבה ואיזון הגוף – היציבה היא יכולת האדם לפעול באמצעות שריריות, ובעיקר נגד כוח המשיכה של כדור הארץ. מצב זה מחייב שמירה מתמדת של תנוחת הגוף ביחס למרכז הכובד שלו. האיזון נוצר על ידי חלוקה שווה של משקל הגוף בין שני צדי הגוף ובאמצעות תהליך דינאמי של פעילויות ופעילויות נגד של אברי הגוף בניסיון התנגדות לכוח המשיכה. תחושת תנועה זו מגלה לנו את סכימת הגוף ומעדכנת את הסכימה בזמן תנועה (האן-מרקוביץ,1993. שרן, 1996.).
2. תזוזה (תנועה במרחב) – הכוונה לתנועה המערבת את כל הגוף. תנועה
המתבצעת כתוצאה מפעולת תת-תנועות מרובות המכוונות את תזוזת הגוף ממקום למקום (גלגול, זחילה, קפיצה...).
3. מיומנויות ליצירת מגע וניתוקו– יצירת מגע עם עצמים במרחב לצורך הנעתם (הושטה, אחיזה...). תנועה הדורשת הושטת יד ויצירת מגע.
הנעת עצמים במרחב ( זריקה, דחיפה, סחיבה...), תכלית התנועות היא להניע עצמים שאיתם נוצר מגע. (שרן,1996.)
4. זריזות – יכולת תגובה מהירה בתנועות גוף, (ריבוי תנועות, שינויי כיוון...).
5. גמישות – הנעת גוף בקלות, עם טווח מקסימלי של מתיחה וכפיפה.
6. כוח – מופעל על ידי כל הגוף או על ידי חלקים ממנו.
7. תיאום תנועתי וקצב – הפעלה בו זמנית ומתואמת של שרירים אחדים או קבוצות שרירים אחדות בתנועה רציפה, מאוזנת וקצובה, לעיתים על פי רצף חוזר או דפוס תנועתי מסוים.
8. התמדה – היכולת להמשיך בפעילות גופנית, להתנגד לעייפות השרירים- מחייב אימון ותרגול. ( פרוסטיג, 1994.)
9. אימון ותרגול. ( פרוסטיג, 1994.)

התנועה



התנועה
התנועה היא רצף של שינויים במנח, בשיווי משקל ובתכנון מעברים ממצב למצב. כל שינוי מזמן לילד התנסויות חדשות עם סביבתו; כך מתפתחים ומשתכללים גם מנגנוני התפיסה והחשיבה שלו (תכנית מסגרת, תשנ"ו.).
התנועה נחוצה להתפתחות גופנית שכלית וחברתית. קצב ההתפתחות הוא אישי ולכל ילד אופן תנועה משל עצמו.
מעורבות מבוגר בהתפתחות התנועה של הילד חשובה משום שהיא מספקת אישור לצורך בתנועה, מביאה למודעותו ועשויה להפוך את התנועה למנוף באמצעותו מעצב הילד את מושגיו על העולם בסביבתו. (יזדי-עוגב. 1995; לנצר, גלאור, שובל. 1984).
מערכת התנועה היא מערכת תחושתית המעניקה לנו תחושת תנועה ועוזרת לנו לעמוד על תנוחות חלקי גופינו באמצעות היזון חוזר פנימי. קולטיה נמצאים בתוך הגוף (בפרקים, שרירים ובגידים) ולכן מכנים סוג תחושה כזה תחושה עמוקה.
כאשר מערכת התנועה פועלת בצורה תקינה, התנועה זריזה וזורמת. כאשר קיים ליקוי בעיבוד גירויי תנועה, הוא מתבטא באיטיות, בסירבול, בהשקעת מאמץ לא מתאים, בהימנעות מפעילויות מסוימות, כי הן מלוות בקושי בביצוע. (האן-מרקוביץ,1993).

סיכום ביניים, מכתב רפלקטיבי


בחרתי לסכם את הקורס בדרך של מכתב רפלקטיבי
לסטודנטים שניתנה להם הזכות להיות חלק מהקורס: " תקשורת מערכתית כאמצעי תקשורת – חורף תש"ע
בקריאתכם את מכתב זה אני לא יודעת אם יהיה לכם ברור או יותר נכון תצליחו להבין את אשר אתם הולכים לעבור אבל אם תחזרו למכתב זה בסוף הסמסטר חלקכם וודאי תצליחו לחוות ולהבין את המסר שניסיתי להעביר באמצעות הכתיבה. בתחילת הדרך הכל היה לא ברור, מעורפל, הרגשתי שאני לא יציבה על הקרקע , התבקשתי לפתוח בלוג אישי כאשר לא ידעתי בכלל מה זה ומה המטרה של זה כי אותי הרי לימדו בלוינסקי שלכל דבר שאני עושה יש מטרה ואני מצאתי את עצמי מאוד מבולבלת, לא הבנתי מה עלי לעשות אבל עם עזרה וסיוע של דר' נילי מור הצלחנו לאט לאט אני וחברתי חנה לפתוח בלוג משותף מאחר ואנו נוהגות לעבוד יחד, חשבנו שהתמיכה אחת בשנייה תסייע לנו להבין את אופן הלמידה בקורס. החלטנו יחד לפתוח בלוג לחטיבה הצעירה על מנת שהורים יוכלו להיכנס וללמוד מעט על החטיבה וזאת גם הסיבה ששמי לא הוזכר בבלוג מאחר והבלוג פועל בזמן אמת. בתחילת הדרך נכנסתי לבלוג עם חנה אבל לאט לאט הרגשתי את הצורך להתנסות גם בבלוג אישי ולכן ישבתי בבית עם עצמי, עם בעלי, עם שיחות טלפוניות עם חברותי לקורס ופתחתי בלוג נוסף שיהיה רק שלי שהנושא שלו קרוב מאוד ללבי – תזונה ותנועה בגיל הרך - התחלתי להכניס פוסטים, תמונות וקישורים לאתרים רלוונטיים. הקושי היה לשווק את הבלוג, הקושי היה להזמין חברים שיעקבו אחרי בבלוג ולגרום לאנשים להגיב אלי. למרות שלא זכיתי להרבה תגובות אני מאמינה בבלוג שלי ואמשיך לפתח אתו מאחר והוא התוצר האישי שלי. במהלך הקורס היה לי מאוד קשה לעקוב אחר ביצוע המטלות, לא ידעתי אם אני עושה את הדברים בצורה נכונה, לא ידעתי אם הבנתי נכון וגם לא הצלחתי להיכנס ולהגיב בבלוג של החינוך בגיל הרך אבל לאחר סיוע של נילי ושל התמיכה הטכנית במכללה הצליחו לאפשר גם לי להגיב, למרות שאני חשה גם היום אי יציבות אני מרגישה שאני יודעת יותר ומצליחה להסתדר טוב יותר בכלי מסוג זה. בקורס נחשפתי למאמרים שונים שפיתחו את הידע שלי ואת החשיבה שלי והכרתי מושגים שונים כגון: בלוג – יומן רשת או רשומון, הוא אתר אינטרנט שבו נכתבות רשומות העוסקות בחוויות, חדשות ומאמרים, אשר תכניהם גלויים לגולשי האינטרנט לשם קריאה ולתגובה. בעלי בלוג נקראים "בלוגרים" היפרטקסט - שיטת הצגת מידע שבה משתמשים בקישורים ... תגיות - אינדקס אתרים ותכנים בתחומים השונים, אשר מעניק לבעלי אתרים אפשרות להוסיף תגית חינם עם קישור לאתר שלהם. היפר קישור - מאפשר לדלג ללא מאמץ מדף אחד ב-Web למשנהו, גם אם הוא בצידו האחר של כדור הארץ, פוסטים – רשומות (פרקים) וגם גאדג'טס – גימיקים טכנולוגים, צעצועים אלקטרונים. בקורס הלמידה נעשית מתוך המציאות, מתוך העולם שקרוב אליי כגננת. ההשתתפות בקורס גרמה לי להסתכל ולהבין את התקשורת באינטרנט בעין אחרת, בעין בוחנת, בעין מקצועית. אני שמחה על התהליך שעברתי ויודעת שהוא יישרת אותי לאורך שנותיי בתפקידי כגננת.
בהמון אהבה מיכל

יום שלישי, 25 במאי 2010

אתיקה ברשת וכתיבה "לעולם ללא גבולות", לעולם הפתוח,


האינטרנט , בסיס התקשורת העולמי, חוצה ארצות ומאפשר עידן של תקשורת אלקטרונית מקוונת מצד אחד מאפשר לי להתפתח וללמוד ומצד שני חשיפה של מה שאני, מי אני , התמונה שלי, הפרופיל שלי, תחום העיסוק שלי, התחביבים שלי ועוד חושף אותי לגולשים אחרים שלא בהכרח הייתי רוצה שיידעו עליי את כל הפרטים הקטנים שהם בעיניי אישיים אך עם זאת הבלוג מאפשר להכיר אותי ואת האישיות שלי וגם מאפשר חופש ביטוי לדעותיי ומחשבותיי. הבלוג הוא יצירה אישית שבו אני יכולה להחליט מה יכנס לתוכו, מה חשוב בעיניי, במה אני הייתי רוצה לתרום לגולשים אחרים ומה אחרים יכולים לתרום לי. אני רואה בבלוג כניסה לעולם אחר, עולם אישי יותר, פנימי יותר, חשוף יותר שהרי הכתיבה נותנת ביטוי למתרחש סביבי ולעולם האישי שלי כמו יומן אישי שנכתב לא בדפי נייר ונשאר בדף אלא חשוף לכל יודעין ומאפשר לאחרים להתחבר אליי כי יכול להיות שמה שאני כותבת או מרגישה ומביעה על הדף התקשורתי יכול לסייע, לעזור למי שמתחבר למה שאני כותבת . בעקבות ההתנסות בכתיבת הבלוג הצלחתי להכיר טוב יותר את משתתפי הקורס, הועשרתי בתכני לימוד ואף אני הכנסתי תכני לימוד לבלוג שלי שעשוי לעניין אנשים אחרים. גם לבלוג כמו לכל דבר אחר בחיים יש יתרונות וחסרונות ואנחנו בעלי הבלוגים צריכים לקחת זאת בחשבון ולשמור על כתיבה מושכלת ולהחליט מה אנחנו רוצים לשתף ומה אנחנו לא רוצים לשתף.
משלבת אתר המסביר מהו בלוג ואיך יוצרים בלוגhttp://www.internet-2.org.il/%D7%91%D7%9C%D7%95%D7%92/

מיכל













יום שלישי, 11 במאי 2010

תפור עלי - לגדול בריא - משרד החינוך ומשרד הבריאות

האתר תפור עלי
http://www.tafuralay.co.il/

תכניים עיקריים: תזונה נבונה, קבלה עצמית, פעילות גופנית והיגיינה אישית.
משחקי מחשב מתוקשבים
תכנית הגנים: "ממלכה של בריאות בגן הילדים" כולל ערכה ובה פירוט הנושאים:
- חשיבות הגיוון במזונות שאנו אוכלים.
- חשיבות ארוחת הבוקר
- שתייה וחשיבותה
- הגיינה ובריאות השן.
- התנהגות בטוחה בשמש
- חשיבות הפעילות הגופנית.
- אפשרות לאימון אישי עבור הגננת.

רשימת ספרי ילדים בנושא מזון, בריאות והרגלי אכילה

  1. עוגת גזר- מיריק שניר
  2. אף פעם בחיים אני לא יאכל עגבניה - לורן ציילד
  3. מרק דלעת - הלר קופר
  4. שבעת אכלנים מוזרים - מרי אן הוברמן
  5. הזחל הרעב - אריק קרל
  6. מעשה במלך אחד והרבה צבעים - דתיה בן דור
  7. שוקו ואני אוכלים צבעוני - ליאור אבורמן
  8. האריה שאהב תות - תרצה אתר
  9. אליעזר והגזר
  10. יואש- ע. הלל
  11. יותם רוצה להיות גדול - אורלי יונה דרורי
  12. סלט- מיריק שניר
אוריינות – הצורך הבסיסי בעידן המודרני
כתיבה בעקבות קריאת המאמר והוא לבדו לומד כאן / ג'יי הורויץ http://cms.education.gov.il/EducationCMS/Units/Yesodi/Hadshaniyot/Golshim/golshimb/Golshim19/Levado.htm
קריאת המאמר הביאה אותי להתייחס לאחת הסוגיות המעוררות מחלוקת וסערה תקשורתית בשנים האחרונות, היא מקומה של האורינות בגן הילדים.
בכפר הגלובאלי של היום, שבו תקשורת כתובה החוצה ארצות וימים היא צורך חיוני ומעשה שבשגרה עבור חלקים ניכרים מן האוכלוסייה, הולכת ועולה רמת האוריינות הדרושה לפרט. אוריינות המתבטאת בהבעה בכתב ובהבנת הנקרא, הן בשפת אם והן בשפות אחרות. בכדי להיות שותף מלא בחברה מודרנית חייב האדם להיות אורייני ולשלוט בקריאה ובכתיבה במובנן הרחב, דהיינו להבין את הנקרא, להביע את עצמו בכתב ולגלות השכלה רחבה הנקנית בעיקר דרך הכתב. בחיי היום יום על האדם המודרני להתמודד עם טקסטים משפטיים כגון חוזים, עם טקסטים כלכליים בעיתון היומי, עם הנחיות כתובות להפעלת מכשירים אלקטרוניים ותוכנות מחשב, עם גלישה באינטרנט המחייבת הבנת כותרות, ועם ספרות יפה או תקשורת כתובה בתחומי תרבות ואמנות. הבנת הנקרא של טקסטים יומיומיים או הפקתם בכתב מצריכה שליטה רבה בלשון על גווניה השונים ובסוגות שונות. (לוין, תשס"ג) תובל (2002) המעמידה במרכז את יחסי הגומלין בין הילד לסביבתו. לטענתה, אוריינות היא: "יכולתו של אדם להשתמש ב"ייצוגים על הנייר" ובייצוגים אלקטרוניים לצורך פעולת גומלין יעילה עם הסביבה ו/או עם עצמו". (תובל, 2002, בתוך קליין וגבעון, 2002). המושג "ייצוגים על נייר", מתייחס למערכות סימנים הכוללות: מילים כתובות וצורות גראפיות שונות ומגוונות, כגון: הסמלים במחשב, תמרורים, מפות, ציורים, צילומים, מערכת סימנים מתמטיים, מערכת סימנים מוזיקליים, דיאגרמות וכד'. מכאן, ניתן לראות כי העיסוק האורייני, על- פי הגדרתה של תובל, כולל הן טקסטים מילוליים והן טקסטים גראפיים לא מילוליים, המייחסים למושג אוריינות כמכלול של שפה דבורה וכתובה. מכאן ניתן להסיק שאכן ניצני האוריינות מתפתחים מן הגיל הרך ממש. חינוך לאוריינות הוא תהליך, שבאמצעותו רוכשים הלומדים את היכולת לייצר מסרים באמצעות ייצוגים שונים ומגוונים הכוללים טקסטים גרפיים מילוליים ולא מילוליים ואת היכולת להפיק משמעות ממסרים המובאים גם הם באמצעות ייצוגים שונים, וכך להשיג את מבוקשם, בהקשר חברתי נתון.


שליטה בשפה הכתובה (במובנה הרחב) מאפשרת לאדם להשיג את המטרות הבאות:
הרחבת התודעה העובדה כי הכתוב הוא בר קיימא ואינו נעלם כמו הדיבור מיד עם תום יצירתו, מאפשרת לחזור אל הטקסט ולעסוק בו בצורה ביקורתית ומהיבטים חדשים. תכונה זו מאפשרת גם פעולות מנטליות כמו רישום השערות, סקיצות ופתרון תרגילי חילוך ארוך. כן היא מייעלת פעולות מסוימות, שלא היו מתאפשרות בדרך אחרת ( לדוגמא, לזכור רשימות ארוכות).
שיתוף בין תודעות של אנשים שונים מבלי שנכחו באותו זמן ומקום. אפשרות הגישה לתודעות של אחרים היא אחד המקורות העיקריים להרחבת תודעתו של היחיד.
ניתוב תודעה ( כולל ניהול עצמי, ניתוב עצמי, ארגון עצמי, תכנון, בקרה וביקורת):
אדם רושם לעצמו לשימוש עצמי באמצעות סוגים שונים של "ייצוגים על הנייר". לדוגמא: רישום ביומן, בלוח שנה, בבלוד אישי , פייסבוק וכדומה .
לסיכום מטרות החינוך בגיל הרך הינן מתן מענה לצורכיהם של הילדים וסיוע להסתגלותם של הילדים לעולם המורכב, שבו הם נמצאים ולהתפתחותם בו. השימוש בייצוגים גרפיים לא מילוליים בעולם הגלובלי של היום, הינו נפוץ במיוחד. חובתה העיקרית של המסגרת החינוכית הנה לספק לילדים סביבה חברתית ולימודית תומכת, מאתגרת ומעשירה, שבה המבוגרים בעלי המקצוע מסייעים לילדים לרכוש מגוון של כלים תרבותיים, שבאמצעותם יוכלו הילדים להשיג את מבוקשם. הילדים ירכשו כלים שונים ומגוונים לא מפני שהם מתכוננים לכתה א', אלא מפני שאלה משרתים אותם בהווה וכך ממילא יהיו הילדים מוכנים לביה"ס. במקום לשאול, איך ללמד קריאה בגן? נשאל: "איך, מתי, באיזה מצבים ישתמשו הילדים בכלי התרבותי ששמו שפה כתובה? מהם המצבים בגן שדורשים עשייה אוריינית? מהם המצבים שבהם הפעילות תשודרג, אם היא תהפוך לאירוע אורייני?
האם כלי האינטרנט יסייע להם ברכישת הקריאה והכתיבה וכיצד נהפוך את הלומד ללומד עצמאי?

מיכל

יום שלישי, 6 באפריל 2010

תזונה ותנועה בגיל הרך

שלום לכל חברי הבלוגים

בנוסף להצטרפותי לבלוג של חנה ,החלטתי לפתוח בלוג נוסף בתחום שקרוב לליבי
מה דעתכן על נושא הבלוג?

מה הייתן רוצות לדעת בנושא ?

בתודה מיכל.